Preparat iz kravjeka (po Mariji Thun)

Preparat iz kravjeka, ki ga je razvila Marija Thun, spodbuja in pospešuje pretvorbo in življenje v zemlji. Izboljšuje strukturo tal in poveča pridelek, krepi in dopolnjuje delovanje kompostnih preparatov in preparatov za škropljenje. Ugotovili so tudi, da na radioaktivno kontaminiranih območjih po večkratni uporabi tega preparata niso več izmerili radioaktivnosti.

Preparat po Mariji Thun je sestavljen iz kravjeka zdrave krave (ki smo ga nabrali, ko luna potuje pred ozvezdjem Leva ali Device), bazaltnega peska, mletih jajčnih lupin in pri zakopavanju preparata dodanih kompostnih preparatov.

Sestavine v lesenem čebru eno uro neprekinjeno mešamo (z lopato), torej dinamiziramo. Potem ga zakopljemo v lesen sod brez dna z dodatkom kompostnih preparatov. Sod mora biti do polovice vkopan v zemljo.
Kompostne praparate dodajamo podobno kot jih dodajamo v kompostni kup, kopriva mora biti na sredini (Sonce). Vse prelijemo z baldrijanovim preparatom, ki smo ga dinamizirali 15 minut.
Sod pokrijemo tako, da vanj ne teče voda (dež). Po štirih tednih maso temeljito prelopatamo in pustimo zoreti še dva tedna.

Za škropljenje pripravimo preparat tako, da za 1 ha vzamemo 250g preparata in v 40 litrih mlačne vode vrtinčimo 20 minut.

Preparat po Mariji Thun škropimo, ko trosimo gnoj ali kompost, ob vdelavi zelenega gnojenja, na pokošene ali popasene travnike.
Ko škropimo zemljo (njivo ali vrt) takrat, ko so na njej rastline, pazimo, da škropimo le zemljo, ne pa tudi rastlin.

Več o pripravi tega in drugih biodinamičnih preparatov si lahko preberete v knjižici Preparati (Meta Vrhunc, Založba Ajda).

Biodinamični preparati ↵