Kopriva (preparat 504)

Preparat iz koprive, ki nosi ime preparat Sonca, izdelujemo iz velike pekoče koprive. Je predstavnik Sonca, v zemlji ureja procese železa, podpira pa tudi delovanje preparatov iz rmana in kamilice.

Izdelava tega preparata je preprosta. V mesecu juniju na dan za cvet zjutraj naberemo koprivo, ki cveti ali pa morda že oblikuje prva semena. Pustimo, da rastlina oveni. Potem jo narežemo ali razsekamo) in jo v glinenem loncu ali jutasti vreči zakopljemo v zemljo, ki smo jo pripravili podobno kot jamo za gnoj iz roga. V jamo potresemo tanek sloj šote, položimo vanjo lonec ali vrečo s koprivo, jo pokrijemo z glinenimi opekami ali deskami, da je ne zaliva voda, spet potresemo s tankim slojem šote in zakopljemo.

Kopriva naj bo zakopana v zemlji eno polno leto (od junija do junija). Tako bo doživela vse kvalitete, ki jih Sonce na svoji letni poti posreduje na Zemljo.

Po izkopavanju koprivo osušimo in jo shranimo v šoto, tako kot ostale preparate.

Uporaba preparata: za prepariranje kompostnega kupa ali gnojnice oziroma pripravo kravjeka po Mariji Thun.

Več o preparatu in točna navodila za pripravo si lahko preberete v knjižici Preparati (Meta Vrhunc, Založba Ajda). Če bi se ga prav zares radi naučili izdelovati, obiščite tečaj biodinamike, ki ga naše društvo organizira vsako leto. Po opravljenem tečaju ga boste lahko izdelovali z nami in kot naš član v društvu tudi dobili.

Kompostni preparati ↵