Kompostni preparati

Kompostni preparati so pripravki, s pomočjo katerih iz kozmosa pritegujemo sile življenja in jih preko komposta posredujemo rastlini in s tem usmerimo v prehransko verigo.
Kompost, ki zori s kompostnimi preparati, zemljo oživlja, rastline oziroma njihovo rast pa spodbuja tako, da se zdravo razvijajo in rodijo dobro kaljivo seme.

Sile, ki pritekajo iz kozmosa in omogočajo življenje na Zemlji, so na eni strani sile podsončnih planetov Merkurja, Venere in Lune ter na drugi sile nadsončnih planetov Marsa, Jupitra in Saturna.

Kako te sile delujejo na rastline?
Sile podsončnih planetov (Merkur, Venera, Luna) posredujejo rastlini sposobnost reprodukcije (dobro kaljivo seme). Te sile usmerjamo v zemljo oziroma posredujemo rastlinam z uporabo kompostnih preparatov kamilice in rmana.
Sile nadsončnih planetov (Mars, Jupiter, Saturn) so sile vitalnosti in dajejo rastlini sposobnost tvorbe najboljših substanc. Rastlinam jih posredujemo s pomočjo kompostnih preparatov hrastovega lubja, regrata in baldrijana.
Kopriva posreduje zemlji oziroma rastlini energije Sonca.

Tudi ti preparati zorijo v zemlji (z izjemo baldrijana), vsakega od njih pripravljamo na drugačen način. Izkopljemo jih spomladi – pravi čas za razberemo iz Setvenega koledarja (izberemo dan za cvet ali plod). Shranjujemo jih v lesenih, lončenih ali steklenih posodah, ki jih hranimo v šoti v lesenih zabojih. Baldrijan pa shranjujemo v temnih steklenicah.

Vsi preparati naj bodo v temnem in hladnem prostoru.

Ko pripravljamo kompost, vanj zakopljemo vseh šest preparatov – tako pripravljen, zrel kompost bo tla oživljal in predstavlja koncentrat vitalnih energij, ki jih z vdelovanjem komposta v tla posredujemo zemlji oziroma rastlinam/pridelkom.

Kako prepariramo kompostni kup?

Kup zložimo in na vrhu kupa s palico naredimo globoke luknje, v katere potisnemo posamične čvrste preparate, ki smo jih zavili v kroglico iz vlažne zemlje. Koprivo (Sonce) položimo v sredino, ostale štiri preparate (regrat, hrastovo lubje, kamilico, rman) pa vsakega v en vogal. Tako pripravljen kompostni kup poškropimo ali zalijemo z baldrijanom (ki ga prej vrtinčimo 15 minut), potrosimo ga s tankim slojem šote in prekrijemo s slamo, smrekovimi vejami ali podobnim materialom. Na vrhu kupa naredimo vdolbino za zalivanje komposta, če bi postal suh. Če je dežja preveč, kompostni kup pokrijemo.

Kompostne preparate lahko uporabljamo tudi za prepariranje gnojnice.

Več o kompostnih preparatih in podrobnejša navodila za pripravo in uporabo si lahko preberete v knjižici Preparati (Meta Vrhunc, Založba Ajda). Vsem, ki bi se želeli pripravo preparatov naučiti, pa priporočamo, da se udeležijo začetnega tečaja biodinamike, ki ga v našem društvu izvajamo vsako leto.

Biodinamični preparati ↵