Hrastovo lubje (preparat 505)

Preparat iz hrastovega lubja predstavlja sile vitalnosti nadsončnega vodnega planeta Marsa. Preko komposta tla harmonizira in preprečuje bolezni rastline, ki bi lahko nastale zaradi preveč bujne rasti.

Za izdelavo preparata uporabimo grobo zunanje lubje pecljatega hrasta in govejo lobanjo.
Lubje nabiramo v septembru na dan za korenino. Deblo starejšega pecljatega hrasta očistimo z žično ščetko, potem okrog drevesa položimo tkanino in vanjo nastrgamo grobo zunanje lubje s strgalom za luščenje debel. Lubje drobno zdrobimo.

V času okoli Mihelovega z lubjem napolnimo govejo lobanjo. Luknjo zapremo z glino. Lobanjo zakopljemo v istem času kot druge kompostne preparate. Pripravimo jamo, globoko približno 30 cm in sicer poiščemo mesto, kjer so močvirske razmere (npr. ob ustju reke ali potoka). Pozimi naj čez zakopano lobanjo teče deževnica ali snežnica.

Preparat izkopljemo v času, ko izkopavamo vse ostale preparate in ga osušenega hranimo v šoti (z ostalimi preparati).

Uporaba preparata: za prepariranje kompostnega kupa ali gnojnice oziroma pripravo kravjeka po Mariji Thun.

Več o preparatu in točna navodila za pripravo si lahko preberete v knjižici Preparati (Meta Vrhunc, Založba Ajda). Če bi se ga prav zares radi naučili izdelovati, obiščite tečaj biodinamike, ki ga naše društvo organizira vsako leto. Po opravljenem tečaju ga boste lahko izdelovali z nami in kot naš član v društvu tudi dobili.

Kompostni preparati ↵