Brezova jama

V brezovi jami naredimo gnojilo, ki je polno koncentriranih moči in organizmov. Gnojilo iz brezove jame ni nadomestek BD preparatov, je pa koristno za začetno in takojšnje usmerjanje razkroja.

Za izdelavo potrebujete hlevski gnoj in kompostne preparate (baldrijan, hrastovo lubje, kamilico, koprivo, regrat, rman).

Blizu hleva, na mestu, kjer ne zastaja voda izkopljemo jamo globine 30 cm. Obložimo jo z brezovomi debelci (breza pripada podsončnemu, svetlobnemu planetu Veneri). V jamo nalagamo čvrst svež kravji gnoj brez slame, lahko dodajamo tudi manjše količine gnoja drugih živali. Na vsak dolžinski meter v jamo dodamo kompostne preparate. Vse skupaj poškropimo s pol litra baldrijanovega dinamiziranega preparata. Jamo prekrijemo s slamo in pokrovom iz desk, da jo zaščitimo pred dežjem in soncem.
Vsake štiri tedne vsebino prelopatamo in ponovno dodamo kompostne preparate. Gnoj v 2-3 mesecih dozori v temno, po gozdni zemlji dišečo snov, ki jo dodajamo (premešano v vodi) kompostu, gnoju, gnojevki in v zbiralne kanale – tako vzpodbujamo procese razkroja. Pri vdelovanju zelenega gnojenja ta preparat škropimo po prekopanih površinah.
Priprava za škropljenje: 1 kg preparata mešamo v 50 l vode 15 minut.

V času, ko na enem koncu jame jemljemo že zrel preparat, lahko na drugem koncu že dodajamo svež gnoj.

Preparat iz brezove jame je je priporočljiv tam, kje na voljo ni dovolj hlevskega gnoja.

Več o pripravi tega in drugih biodinamičnih preparatov si lahko preberete v knjižici Preparati (Meta Vrhunc, Založba Ajda).

Biodinamični preparati ↵