Baldrijan (preparat 507)

Baldrijanov preparat je koncentrat sil vitalnosti, zemlji prinaša več življenja in je predstavnik Saturna, ki deluje s toploto. Ureja procese fosforja oziroma rastlinam daje sposobnost, da s fosforjem, ki je na razpolago, bolje gospodarijo.

Priprava je enostavna, lahko se je lotimo sami ali pa se pridružimo članom društva pri nabiranju baldrijana in pripravi koncentrata.

Za izdelavo preparata potrebujemo cvetove baldrijana, ki jih nabiramo spomladi (običajno v maju) na dan za cvet zelo zgodaj zjutraj, ko so socvetja še rosna. Cvetove takoj po nabiranju sesekljamo ali zmeljemo in iz njih stisnemo sok. Sok precedimo in ga shranimo v temne (rjave) stekleničke. Te rahlo zapremo oziroma pokrijemo in jih shranimo v temen hladen prostor. Po šestih tednih, ko je vrenje končano, stekleničke pregledamo. Če je preparat rjavordeče barve in kiselkastega vonja, je primeren za hrambo oziroma uporabo. Preparat ne sme smrdeti – če smrdi, ga razredčenega zlijemo na kompost. Če se je v steklenički nabralo veliko usedlin, preparat na dan za cvet prelijemo v drugo. Stekleničke dobro zapremo in jih shranimo v temen in hladen prostor, kjer imamo preparat lahko več let.

Preparat pripravimo tako, da mlačno vodo, ki smo jih dodali nekaj kapljic baldrijana, vrtinčimo 15 minut. Uporabimo ga takoj

Uporaba preparata:
– za prepariranje kompostnega kupa ali gnojnice oziroma pripravo kravjeka po Mariji Thun
– proti zmrzali spomladi ali jeseni (rastline ali drevje škropimo zvečer pred pričakovano zmrzaljo)
– za obilnejše cvetenje (npr. jagode škropimo na dan za cvet)
– za hitrejše kaljenje v neogreti zemlji (škropimo pred sejanjem)
– za povečanje pridelkov žit (škropimo trikrat v času vegetacije na posevke žit)
– za kopeli semen

Več o preparatu in točna navodila za pripravo si lahko preberete v knjižici Preparati (Meta Vrhunc, Založba Ajda).

Kompostni preparati …