Rman (preparat 502)

Rmanov preparat predstavlja energije podsončnega svetlobnega planeta Venere in krepi sile reproduktivnosti naših rastlin. S svojim žveplom ureja ta preparat v tleh procese kalija in dušika.Izdelava tega preparata je dolgotrajna in zahtevna.

Rman naberemo v drugi polovici poletja na dan za plod. Rman mora biti zelo zrel, morda že prezrel oziroma postaran. Drobne cvetke natančno porežemo iz socvetja in jih posušimo.
Poleg rmana potrebujem tudi mehur srednjeevropskega jelena, ki ga napihnemo, posušimo in do uporabe hranimo v plastični vrečki v šoti (tako je varen pred mrčesom).

Spomladi rmanove cvetove navlažimo z rmanovim čajem. Mehur namakamo v deževnici, da se zmehča. Napolnimo ga z rmanovimi cvetovi, ga z vrvizo na vrhu zavežemo in ga obesimo na suh zračen kraj. Za zaščito pred pticami ga obdamo z žičnato mrežo.

Jeseni okrog Mihelovega (konec septembra) mehurje zakopljemo v humozno zemljo približno 30 cm globoko. Jamo zaščitimo s svežimi bezgovimi vejami, ki jih posujemo z zemljo, na katero položimo zračno tkanino in nanjo mehurje.
Izkopavanja se lotimo spomladi, takrat, ko izkopavamo gnoj iz roga. Preparat osušimo in ga shranimo v šoti tako kot ostale preparate.

Uporaba preparata: za prepariranje kompostnega kupa ali gnojnice oziroma pripravo kravjeka po Mariji Thun.

Več o preparatu in točna navodila za pripravo si lahko preberete v knjižici Preparati (Meta Vrhunc, Založba Ajda). Če bi se ga prav zares radi naučili izdelovati, obiščite tečaj biodinamike, ki ga naše društvo organizira vsako leto. Po opravljenem tečaju ga boste lahko izdelovali z nami in kot naš član v društvu tudi dobili.

Kompostni preparati ↵