Njivska preslica (preparat 508)

Njivska preslica je rastlina, ki pripada silam Lune. Po besedah Rudolfa Steinerja teh sil ni potrebno krepiti, ker so lahko le premočne. Če so premočne, se delovanje glivic iz tal dvigne v rastlino. Zato njivsko preslico uporabljamo za varstvo rastlin. Njivska preslica vsebuje do 97% kremena, ki ga povezujemo s svetlobnimi silami Jupitra, zato s tem preparatom lahko uspešno rešujemo težave z glivicami.

Njivsko preslico nabiramo v avgustu v času, ko je Sonce pred ozvezdjem Leva, na dan za plod. Nabrano rastlino posušimo in jo uporabljamo za čaj.

Potrebno je ločevati med njivsko in močvirsko ali gozdno preslico. Njivska preslica ima obliko smrekice.

Priprava čaja: 10 dag suhe njivske preslice damo v 10l hladne vode, zavremo in pustimo vreti 1 uro. Ta količina zadostuje za površino 10 arov.
S čajem škropimo vse površine zgodaj spomladi (februarja ali marca).
Pri gojenju kultur, občutljivih za glivične bolezni*, pa škropimo preventivno po vsakem obilnem deževju v času polne Lune.
Če na rastlinah opazimo pojav glivic, jih škropimo vsak dan proti večeru, več dni zapored.

Bodite pozorni tudi na to, da njivske preslice ne uporabljate prepogosto in neutemeljeno, ker pretirana uporaba lahko poškoduje strukturo tal.

Več o pripravi njivske preslice in drugih biodinamičnih preparatov si lahko preberete v knjižici Preparati (Meta Vrhunc, Založba Ajda).

*krompir, buče, bučke, kumare, paradižnik

Biodinamični preparati ↵