“NAŠA UČENJA”: BALDRIJAN – NABIRANJE IN SOČENJE

Pozdravljeni, sobiodinamiki!

Baldrijan na Barju že cveti. Letos ga bomo nabirali samo na Barju, torej bo le ena akcija nabiranja.

To sredo, 2. 6. 2021 ob 5.15 se nabiralci dobimo na parkirišču pri križišču za Sinjo Gorico.
Javite Tanjuši na 041 344 496 čimprej svojo prisotnost, da nas bo res dovolj.

Nabirali bomo na več lokacijah (pri Bevkah, Goricah in še nekje vmes), idealna bo ekipa 12 nabiralcev. Nabiranje rosnih cvetk baldrijana zaključimo predvidoma okoli 8. ure (dokler je še rosa). Sočenje baldrijanovih cvetov bo pri Franciju Kavčiču v Logatcu, tam dodatna ekipa ni potrebna, le eden ali dva s škarjami za popravke nabranega.

S seboj imejte košaro, škarjice in ker bomo delali v času rose v visoki travi, se opremite tako, da boste ostali čimbolj suhi (zelo visoki škornji, morda nepremočljive hlače oz. nepremočljiv predpasnik) ali pa imejte s seboj rezervna oblačila.

Dogovorite se za bolj racionalen prevoz do zbirnega mesta.

Doživetje prebujanja vsega, ptičje petje in vzhod sonca na Barju še posebej nagovorijo dušo!
Povabljeni.

Kako poteka priprava preparata dalje?

Sok baldrijanovih cvetov se nalije v sterilizirane temne steklenice in za 6 tednov postavi v temen, hladen prostor (NE v  hladilnik), kjer poteka proces vrenja. Po končanem vrenju ima preparat značilen močan, kiselkast vonj ter je rjavordeče barve. Sedaj steklenice zapremo in preparat, ki še zori,  dolga leta lahko hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Baldrijanov preparat (P507) je eden od šestih kompostnih preparatov, pod patronatom sil vitalnosti in toplote Saturna in v kompoziciji kompostnih preparatov ureja procese fosforja, rastlinam pa daje sposobnost, da z razpoložljivim fosforjem bolje gospodarijo.

Ker deluje s toploto, ga biodinamiki poznamo v vlogi odličnega pomočnika pri preprečevanju zmrzali (več v brošuri Preparati, Meta Vrhunc, Založba Ajda).

Photo: internet