preišči stran ...

Društvo Ajda

Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje

S prvimi predavanji in objavljanjem prvih člankov o biodinamiki smo začeli leta 1985.


Pri Kmečkem glasu smo leta 1988 izdali prvi slovenski prevod Setvenega koledarja Marije Thun, začeli smo objavljati članke v reviji Moj mali svet in organizirati prva predavanja tujih strokovnjakov. Leta 1988 je Meta Vrhunc kupila kmetijo na Vrzdencu in začeli smo z gradnjo našega centra. Ves čas so se nadaljevala predavanja in seminarji. Naše znanje so pomagali graditi ugledni mednarodni strokovnjaki iz področja biodinamike kot Jan von Ledebur, Wilhelm Barkoff, Maria in Matthias Thun, Siegfried Baumann, G.W. Schmidt, Johannes Zwiauer, Hartmut Heilmann, Jörg Spranger, Mihael Straub, Leo Selinger, Bertold Heyden, Claudio Casera, Reinhild Emmelmann…


Društvo AJDA Vrzdenec je zraslo iz predavanj, srečanj in dejavnosti med leti 1985 in 1991 in se je leta 1991 registriralo.


V pravilih društva je zapisano: Naloge in cilji društva so: populariziranje biološko-dinamičnega kmetovanja in vrtnarjenja, sadjarstva, živinoreje, čebelarstva ter drugega dela z naravo kot so se razvili iz antropozofije… Poleg organiziranja predavanj in seminarjev prireja društvo AJDA Vrzdenec delovna in prijateljska srečanja in strokovne izlete. Pri svojem delu skuša graditi odgovorne odnose do vsega stvarstva in daje poseben pomen kvaliteti odnosov med ljudmi. Za uresničenje ciljev ima društvo sekcije in t.im. delovne skupnosti, ki so organizirane po teritorialnem ali interesnem principu. Medtem ko so se nekdanje delovne skupnosti AJDE Vrzdenec osamosvojile v društva za biološko-dinamično gospodarjenje AJDA za Gorenjsko, Domžale, Sostro, Goriško, Koroško, Štajersko in Prekmurje, deluje v okviru društva še Delovna skupnost Sevnica in Delovna skupnost Vojsko - Idrija, sekcija za semenarstvo in sekcija za zelišča.


Društvo AJDA Vrzdenec ima preko 450 članov. Društvo je polnovredni član Demeter International in član Raziskovalnega krožka DEMETER s sedežem v Darmstadtu. S tem je AJDA Vrzdenec član svetovnega združenja in vključena v vso Zemljo obsegajoče procese tega gibanja. Za vso Slovenijo je to ugled in priložnost.


Kljub temu, da je društvu AJDA Vrzdenec priznan status društva, ki deluje v javnem interesu ostajamo brez podpore stroke in finančne pomoči države. V potrebno organiziranost in strokovnost, ki je v tujini kriterij vrednotenja naše dežele, vlagamo z veseljem naše skrajne napore.


Vse v odgovornost prebujene vabimo, da se nam v naših prizadevanjih pridružijo.Vrzdenec 60

1354 Horjul


SLOVENIJA

Uradne ure: vsak delavnik med 9:00 in 13:00 h


Tel: +386 1 7540 743

e-pošta

Ajda Vrzdenec

Društvo Ajda Vrzdenec